Автор Тема: СГЛОБЯВАНЕ НА СТРЕЛКИ  (Прочетена 9045 пъти)

schatsi

• Член
  • Пълноправен потребител
  • *
  • Публикации: 247
СГЛОБЯВАНЕ НА СТРЕЛКИ
« -: 03.12.2012, 01:09:51 »
За да съм в полза на моделистите  ще споделя  с вас моя скромен опит за  сглобяването на стрелките известни като "БАУЗАТЦ" в мащаб ТТ на небезизвестната фирма TILLIG. Стрелките с арт. №83421 са  12 градуса  и  могат да са леви или десни . В този случай ще сглобявам Лява стрелка. И така да започвам :

1. Подготвям травесната скара и основните  релси .... Някои колеги ползват метода на нагряване на траверсите за да извият траверсната скара на  необходимият ъгъл , но аз лично не съм привърженик на това и затова огъвам внимателно едната ( в случая лявата ) основна релса до нужния завой.

2. Подготвям "езиците" на стрелките ... работата е финна и пипкава . Целта е да се поизпилят върховете  им там където опират и контактуват с основните релси , за да може влака да преминава плавно и без "подскоци"

3. Следващата процедура също изисква прецизност... Бележа и отрязвам езиците до необходимата дължина (производителя незнайно защо ги е оставил по-дълги , а не са отрязани на размер  като в НО ...но това е друга тема....)

4. Прерязвам много внимателно основата на езика отстрана на основната релса  на 4 мм от първия срез.  Целта е да се огъне езика в "контраъгъл" 

5. Монтирам задвижващата "гредичка" ...тук  трябва много да се внимава с подгъването на тънките крачета които влизат в отворите на "гредичката" , защото са много крехки и не търпят поправки....чупят се!

6. С капка - две  лепило ( отдолу на скрито място ) фиксирам основните релси като внимавам да има достатъчно разстояние за свободно движени е и плътно прилепяне на езика към релсата

7. Монтирам "сърцето".

8. Подготвям и запоявам "сърцето"  и мостове между езиците и основните релси .

9. Бележа и отрязвам основните релси  и сърцето до нужната дължина.

10. Монтирам изолираните и металните свръзки и контрарелсите  и с това стрелката е ГОТОВА .