Автор Тема: Макет в НО  (Прочетена 12926 пъти)

schatsi

• Член
  • Пълноправен потребител
  • *
  • Публикации: 247
Макет в НО
« -: 10.02.2013, 21:58:56 »
Здравейте !

От доста време се каня да започна макет в НО . До сега имах няколко проекта  и даже един от тях беше в процес на изграждане  , но и той замина в небитието...Вината за отпадането му от дневния ред е на събитията ,които се разиграха на едно (небезизвестно) събрание на бившият ми клуб КЖМБ и след това ...но да не ви занимавам с подробности от миналото , а да гледаме напред !

Ще ви запозная накратко с идеята на макета.

Както виждате от плана по-долу макета е с "Г" форма и с размери -6 х 1,2 м  на дългата и 4,2 х 0,7 м на късата страна и В схемата има добре обособени участъци ,които може би са ви познати....Всъщност целият макет е мислен да се изгради именно около тези участъци , които вече са налични , а именно локомотивното депо , два модула - тъй-наречените "кръстосани"  и гарата , която е копие на тази в ТТ  . Всъщност гарата е на около 70-75% изградена ,защото е почти като тази на предишния ми макет , но основното заради което е идентична на модулната в ТТ , е че и двете ще са с едно управление . Презумцията е следната : Когато карам ТТ не карам НО и обратното и не на последно място е финансовия въпрос - Защо да правя две гари с две управления като мога да имам две гари с едно управление...., което не е без пари...
 Общо взето това са основните насоки които ме накараха да разбишкам започнатото и да измисля ето това :
« Последна редакция: 13.02.2013, 09:36:32 от Mixy »

pach

• Гост
Re: Макет в НО
« Отговор #1 -: 11.02.2013, 10:35:44 »
Ще следим и помагаме за развитието на макета ти в Н0!!!
« Последна редакция: 13.02.2013, 09:35:41 от Mixy »

schatsi

• Член
  • Пълноправен потребител
  • *
« Отговор #2 -: 12.02.2013, 22:53:29 »
 8)

...след допълнителни размишления по въпроса " Да го бъде или не отклонението..." , измъдрих следното :
 в НО

...отклонението мога да го продължа от края на макета нататък още два- три метра скрито ...и да имитира заминаване на накъде ...и след това пристигане от някъде...
...мисля си стрелката за отклонението дали не може автоматично да се връща в положение за главния  коловоз с две контактни пластини например- едната на глухия (след влизане..) ,а другата в тунела на отклонението ( след излизане от гарата...) , а ? 

и в ТТ

topalov

• Член
  • Пълноправен потребител
  • *
  • Публикации: 134
« Отговор #3 -: 13.02.2013, 08:38:16 »
...и в ТТ

Аз да си призная честно, предния вариант ми харесваше повече... особено дясната част на гарата

zazo

• Администратор
  • Пълноправен потребител
  • Публикации: 142
« Отговор #4 -: 13.02.2013, 09:52:34 »
На мен пък обратното. И продължавам да твърдя, че трябва да се махне и глухия изтеглителен/осигурителен вдясно. И на двете места.

pach

• Гост
« Отговор #5 -: 14.02.2013, 09:05:58 »
БРаво Шатци - сега вече гарата почва да придобива истински вид. Особено дясната страна!!!
Колкото до предохранителните коловози....казах ти и преди - ако ги оставиш с дължина 30-тина см
(макар и в ТТ) си е чисто разхищение на разклонения. Или ги пусни с по-голяма дължина или
спести разклоненията там. Още повече че в българските железници нямаме предохранителни коловози
и за това в управлението им има термина "враждебен маршрут" ,
поне ако са ми верни записките от Професора...("враждебен" на основното движение през гарата).
Единствените ни подобни отклонения (но пак са с по-голяма дължина) са така наречените "спасителни" коловози,
които имат предназначението да "ловят" изпуснати влакове (било то по невнимание или от наклон).
Такива съм виждал и на гара Владая, (посока София) и на гара Горна баня.(към енергосекцията)

Пък доколкото знам и за управлението на такава гара вече няма да има никакъв проблем,
но все пак нека и професор Тано си каже експертното мнение!!! 8)

ПП.Ако искаш да спестиш пети модул, може да пуснеш отклонителния коловоз за "Банкя" или през
английско разклонение или през кръстачка, като промените ще стават изцяло в дясната гърловина на гарата.
Тук (за кръстачката особено) пак професора има тежката дума!
Ще пусна скица след малко...

Версия І

Версия ІІ
« Последна редакция: 14.02.2013, 09:30:57 от pach »

schatsi

• Член
  • Пълноправен потребител
  • *
« Отговор #6 -: 25.02.2013, 23:13:39 »
...такаааа....

след дъъълги размишления и консултации с Професор Тано и други колеги , се спирам на варианта , който ви представих по -долу с леки корекции ... а именно :
« Последна редакция: 26.02.2013, 22:18:44 от schatsi »