Автор Тема: Разширение на релсов път  (Прочетена 137409 пъти)

nik

• Гост
Разширение на релсов път
« -: 01.04.2013, 15:23:12 »
Здравей те интересувам се за разширението на релсовия път при макетите имам на идея да направя макет на град Пловдив и скоро прочетох,че pach е имал проблем с неговия проект на гара Габрово.Релсите са на повече от 20 години или тези от моето детство местото е склада на сервиза в който работя температурата е доста променлива зимата студено лятото горещо може и да минава 40 градуса в помещението което има ламаринен покрив.надявам се да ми дадете скорошен отговор за да има още един ТТ макет в нашта мила родина.

pach

• Гост
Re: Разширение на релсов път
« Отговор #1 -: 01.04.2013, 16:57:55 »
Цитат
Здравей!
Топлинното разширение при старите релси не трябва да те безпокои, защото те са стария "П"-профил,
тоест самите релси не са по дълги от 228 мм (най-дългата) и при всички положения, са на сегменти.
ПРи сглобяването  им една към друга на шифтовите връзки (края на релсите) се оставя по 3-4 десети
от мм разстояние (мах 0,4 мм) и готово. Хем влаковете тракат "като истински",  хем това разстояние,
позволява да се разширяват и свиват при температурни разлики.
За "П"-профила трябва повече да те безпокои моментното му състояние,
тъй като дори да са чисто нови, са изработени от бяло тенеке (калайдисана ламарина)
 което много бързо остарява, окислява се (стават сиво/черни) и в последствие ръждясват
на оголените места особено ако са почиствани с абразивни материали (финна шкурка и т.н.)
тъй като със спирт сивия окис не пада, а всяка механична намеса изтрива калаеното
покритие и тогава почват да почерняват. По същество бялото тенеке е черна ламарина
  с калаено покритие отгоре. Когато покритието пада, отдолу се показва черната ламарина и
това вече е готово за ръжда. ПРи всички положения, П-профил не се препоръчва при наличието
 на новите модели релси, но може в краен случай да се направи някакъв малотраен макет
 (5 години максимум със все по-влошаваща се експлоатация въпреки превантивните мерки които би взел).
 А пък в условията на гараж, освен топлината, ще ти е проблем запрашеността и влагата също!!!

ПРепоръчвам да се ползват новите видове релси - "Т"-профил на Тиллиг,
като те ако  са стандартни, значи също са на сегменти и горното правило е валидно и за тях,
 но с мах=0,3 мм разстояние на шифтовите сглобки. Ако ползваш гъвкави релси (Flexgleis)
които имат максимална дължина от 1 метър, то след окончателно монтиране (дори след баластирането може)
 на място и изчистени радиуси ако са в крива, фиксирани на достатъчно места към носещата плоскост,
 просто се нарязват с микро трион или режещ диск, монтиран на микро-машинка тип "Дремел"
отново на сегменти. ПРимерно на 1000 мм (1 м) се нарязват на четири места и се получават сегменти с дължина около 200 мм (20 см).
Това е. при нарязването те се сегментират "автоматично" според дебелината на режещия инструмент.
Колкото до трайността им - те са на месингови сплави конструирани и дори да потъмнеят малко,
спокойно могат да се експлоатират с години при почти всякакви условия ...може би дори и гаражни,
 защото месинга е по-твърд и по-добър материал за релсите ни. Доказано в практиката.
Повече за нарязването можеш да прочетеш и тук - нещо като практическо ръководство как се прави:
http://bgtt.eu/forum/index.php/topic,20.msg333.html#msg333
Приятен и успешен ден!

nik

• Гост
« Отговор #2 -: 06.04.2013, 18:48:41 »
Малко снимки от колекцията

получени на 4.4.2013 от моделбан шоп щутгарт

това е от една госпожа от берн

това е колекцията на г-н вебер закупена преди месец

това са от различни търгове и част от тях има от моделбан шопа.

nik

• Гост
« Отговор #3 -: 06.04.2013, 18:52:09 »

получени преди 1 седмица с един вагон подарък.

доста от тях спечелени на търг като някой от тях излизаха под 10 лв парчето

тези са на 20 години

локомотивите

nik

• Гост
« Отговор #4 -: 06.04.2013, 18:55:07 »
не подвижната тракция

25 камиона с ремаркета и няколко резерви

това е едва само полувината другите пътуват към мен

от детство може и да ги заменя

малко къщички другите са много зле ако трябва ще закупим други

pach

• Гост
« Отговор #5 -: 06.04.2013, 20:23:26 »
Кардана на "NOHAB"-a (тъмно зелен - шест осен)  е откачен - дано не си го загубил.
(ако е изчезнал, ще ти направим нов по другия за модел...) :P
От авто-допълненията не всичко ти е в мащаб, значи го слагай по-далеч от
железопътните модели, щото ще стои по-голямо (видимо) - тоест възползвай се чрез
тях за перспектива (визуална).

Как ги закупи от Щутгард, тоя не продава за България???

Браво и честито!!!

пп.Ако имаш възможност (финансова, най-вече) не купувай старите неща, защото
в последствие много ще те е яд. По-добре купувай най-новото,
защото разликата е не само в качеството и детайлността,  но най-вече ...абе във всичко!!!
Много по-готини са, подлежат на лесна цифровизация, изключително тихи са
при движение и дългатрайността им е максималната възможната
(в стравнение със старите технологии и модели). Лично аз купувам "старо"
само ако много искам да го имам, някаква екзотика е или
просто още не е произведено ново от същия прототип.

ПП2. 20-годишните двуетажни с немска регистрация DR, можеш да ги сглобиш много лесно
(централния "болт" на  талигите) в четворка, както са били по принцип.

Радвам се искрено за хъса ти с който действаш!!!
Поздрави!
 ;D ;D ;D
« Последна редакция: 06.04.2013, 20:30:51 от pach »

nik

• Гост
« Отговор #6 -: 06.04.2013, 21:16:41 »
Не подвижната тракция е HO поради по добрата детаилност и качество на изработка за разлика от ТТ моделите.Решил съм самия елезопътен път да е по на високо от релсите и не толкова близо един до друг за да не се виждат раликите.Колкото до щутгареца не знам каква е причината да ми праща стока може и това,че имам сделки със хора от цял свят и ,че съм живял в други държави да се е навил да праща малко ме дървари с доставката само през DHL праща.От старите епохи взимам най вече товарни вагони само за а ги имам за другите неща се целя към по новите неща както закупиването на нови релси от П профил за да не слагам 20 годишните.Скоро приключвам със уплътняването на стаята в кято ще е всичко това поставяне на масата и почвам да слагам релсов път и т.н.

nik

• Гост
« Отговор #7 -: 06.04.2013, 21:23:43 »

кажете тези какво да ги правя зеления лок и вагони не са се движили изобщо мислех да направя нещо като музей и още не съм решил нищо за тях.

това някой да каже това за задържане на локомотив ли е.

Mixy

• Администратор
  • Старши потребител
  • Публикации: 349
    • SCARM - софтуер за проектиране на релсови планове и ЖП-макети
« Отговор #8 -: 07.04.2013, 00:17:29 »
Това е сензорна релса - когато локомотив (или вагон с метално колело) премине през нея, подава контакт (импулс) към реле и може да задейства бариери, стрелки и т.н. За целта обаче си трябва и специално свързване с трансформатора и останалите аксесоари - има различни схеми в зависимост от това за какво ти трябва :)

pach

• Гост
« Отговор #9 -: 07.04.2013, 09:18:18 »
Доста си се заблудил за детайлността на МПС-тата в ТТ....
Ето един пример

А двуосните мотриси аз ги ползвам за части...но може да спретнеш някакъв "музей"
както си замислил. Но те не са много реални щото са от детски старт-сетове.
« Последна редакция: 07.04.2013, 16:16:21 от pach »

nik

• Гост
« Отговор #10 -: 07.04.2013, 15:45:33 »
HО има повече модели който се движат в момента по пътищата от автобусите имам неоплан и чакам още 6 бр закупих цитаро и още два търга има който мисля и тях да взема закупих си и соларис урбино съчленен както и няколкоа мерца и сетра е и един икарус неможе без него. От камионите имам такива от преди 20 години модели и доста по нови такива който ремонтирам в момента това е причината за по големия мащаб пробвах със доста вдигнато трасе на влака и по ниско за камионите се получи добър ефект хареса ми.

nik

• Гост
« Отговор #11 -: 16.04.2013, 17:45:53 »

това получих вчера от моделбан шоп

тук се вижда тт и ho един до друг как изглежда

такъв ми е замисъла да се намалят разликите от двата мащаба.

nik

• Гост
« Отговор #12 -: 19.04.2013, 16:48:52 »

сдобих се със релси Т профил мисля да ги ползвам в гарите

това ще е едната гара

това товарната

втори вход без връзка с основния за контейнерите.

Mixy

• Администратор
  • Старши потребител
  • Публикации: 349
    • SCARM - софтуер за проектиране на релсови планове и ЖП-макети
« Отговор #13 -: 19.04.2013, 19:30:59 »
Ехааа, това изглежда доста мащабно! Продължавай в същия дух  ;)

nik

• Гост
« Отговор #14 -: 20.04.2013, 06:09:22 »
Вярно е даже вчера неможах да се сдържа и участвах в търг който спечелих 22 товарни вагона или общо товарните ще станат около100 бр.Като направя макета можете едно гости да направите при мен и без това днес в сервиза ще има сбирка на фенове от марката СААБ  от цяла България.

така посрещам гости
Скоро ще задавам много въпроси дано не ви досаждам много макет толкова мащабен не съм правил.