Автор Тема: Обръщател  (Прочетена 31270 пъти)

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
  • Публикации: 56
Обръщател
« -: 01.07.2013, 11:12:08 »
Започвам, тази тема, за да споделя събраните идеи и информация за изработването на обръщател с подръчни материали. Създаването на самия корпус е относително лесна задача за реализациата на която може да видите няколко десетки идеи. Но сложното е задвижващият механизъм и по-сложното според мен е командването на контатите, между коловозите и обръщателя, както и смяната на полюсите при завъртане на 180 градуса. За сега пускам линк на един механизъм за задвижване:  http://www.stangenpuffer.de/02-Drehscheibe/Antrieb/antrieb.htm   

Mixy

• Администратор
  • Старши потребител
  • Публикации: 349
    • SCARM - софтуер за проектиране на релсови планове и ЖП-макети
Re: Обръщател
« Отговор #1 -: 01.07.2013, 16:38:31 »
Не планирам да ползвам обръщател, но ще следя темата с интерес.

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #2 -: 10.07.2013, 21:11:35 »
Разглеждах, някой неща и намерих готови редуктори за обръщател http://www.footplate.co.uk/images/expo%20peco%20turntable%20motorising%20kit.JPG http://i.ebayimg.com/00/s/NjAwWDYwMA==/z/ZYIAAOxy06RRGjgM/$T2eC16R,!yEE9s5jFRSGBRGjgMIHyg~~60_35.JPG?set_id=8800005007 Цените им не са кой знае, колко скъпи, но  се натъкнах на едно клипче в което след сглобяването се оказва, че са доста шумни.  http://www.youtube.com/watch?v=kL4HppKJc6U  За това, реших да си направя редуктора сам.  За сега съм усигорил, някой материали като збни колела за редуктора , основа за обръщателя, централна ос (това е най интересното ми решение до тук , релса на което ще легне шасито, също така тяло за шасито, но вероятно няма да е това което съм избрал, защото се оказа ,че не отговаря на концепцията която съм замислил.  След на набавяне на всичко необходимо ще, представя снимки за да добиете предства за цялостната концепция.       
« Последна редакция: 10.07.2013, 21:19:23 от jopeto »

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #3 -: 17.07.2013, 12:51:21 »
Захванах се с изработването на някой неща, след като си изясних концепцията. След серия разглеждания на всякъкви възможности за корпус се спрях на дъното от среден размер кофа за латекс, което съвпадна точно с нужния диаметър  23 см. http://jopet0.snimka.bg/hobby/lampi-i-fenri.346694.31013533.big Подходящ донор също се оказа и чиния за саксия която се продава в Кауфланд, но вече съм почнал кофата.  Шасито ще се движи, върху релса, за целта най-подходяща се оказва  флекс линия от N , която съм разполувил. За сега само съм я наложил в корпуса за да видите как става, същинският и монтаж ще бъде малко преди края.http://jopet0.snimka.bg/hobby/lampi-i-fenri.346694.31013534.big След дълго умуване, какво да използвам за централна ос се спрях на голям стереожак, то, ще ми усигори и три канала за ток, които да използвам по-натаък. http://jopet0.snimka.bg/hobby/lampi-i-fenri.346694.31013536.big    За задвижване се спрях на фиксирано зъбно колело към шасито, което ще е полувината от редуктора http://jopet0.snimka.bg/hobby/lampi-i-fenri.346694.31013537.big Сега съм в размишление за колелцата на шасито, първият вариант са метални колелца от N, вторият е да си ги струговам сам, според нужният за мен диаметър. Релсата ще използвам, като още един канал за ток.  Сега разглабям всичко и се връщам на изходна позиция. Заемам се схудожественото уформление на корпуса. Ще бъде боядисан в сиво и ще му бъдат направени фуги за да имитира бетон и съответното състаряване. Това е много важна част от нещата защото фугите ще са ми ориентир за ценрирането на коловозите. Всяка фуга ще е точно на 15 градуса, това ще ми помогне, много в работата по-нататък.     

pach

• Гост
« Отговор #4 -: 18.07.2013, 08:46:44 »
Имаш поздравления за две "революционни" части в проекта ти.
1. Дъното от кофата си е попадение  стига да не е меко...а аз се изтрепах да оглеждам
 домашни потреби за подходящи съдинки. Какви са  размерите - на диаметъра и в дълбочина?
2. Стерео жака за ос е направо убийствено попадение - до сега такова не съм виждал.
Направо ти "открадвам" идеята, като ще експериметирам обаче да го поставя
 в подходящ(и) лагер(и) за перфектен  и тих ход.

Релсата от N, май не е много подходяща - всеки обръщател се прави с обикновенни жп.релси,
 а не с теснолинейни...но това си е твой избор и решение. Също така се надявам зъбното колело
 да е под основата, за да не се вижда. Ако искаш мога да представя тук много елементарна
 и абсолютно точно позиционираща електросхема на аналогов обръщател (дори не е със стъпков мотор),
 който би ти вършил перфектна работа. В последствие лесно може да се цифровизира,
 което е условие за свързване с компютър. Но ако не го скачваш към компютър
с някоя от управляващите в моделизма програми (например TrackRail), и аналогов ще ти върши перфектна работа
(само DCC по релсите си пускаш). А може би вече си имаш схема за електрическото управление?!

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #5 -: 18.07.2013, 11:22:14 »
Относно жака, изобщо няма нужда да му слагаш лагер, върти си се леко, пък и тежеста ще падне върху релсата и колелцата, те са лагера в случая, а жакът е просто държи идеалният център. За позиционирането ще използвам реле от стрелка, което ще бута шишче с конусовиден край. Ако разгледаш схемата за обръщателно ухо ще видиш, че по този начин мога да го свържа лесно да си объща и тока.  Относно токовете, обаче аз размишлявам на обратно. Искам шасито да захранва коловозите, а не те него. Спрях се на задвижване с обикновен мотор защото мога да му вържа по-нататък декодер и да си въртя обръщателя с мишката. Зъбното колело няма да се вижда, защото ще е скрито под платформата. Това което се вижда е порсто шасито, което трябва да е здраво и проводимо. Релсата е от е N, защото за тоя диаметър ми върши работа,  само флекс и такава, само имаше. Височината е същатата, като в ТТ, така е че не виждам проблем. Дъното ще лежи, върху квадратна  плоча от еталбонд, където ще е захваната втората част от редуктора,  заедно с мотора.  Четирите края ще се захванати към плота с четири шпилки, за да може обръщателя да се регулира и нивелира. Дълбочината в момента съм я пуснал двойна, за да мога да преценя, ако изкочи  някоя конструктивна изненада. Иначе си мисля да е 20 мм. с вероятност за малко +. В момента  импровизирам изцяло, но до тук съм доволен и работата върви добре. Снощи размисшлявах гледайки снимки и се оказа, че има два вида обръщатели с различна гъстота на коловозите. Това се оказва  важно  в последствие за изработката на депото и неговата отдалеченост от обръщателя. В моя случай ,както съм ограничен от към место си избирам варианта с 15 градуса, което ми дава по-малък брой коловози, но ми позволява, депо да е по-близо до обръщателя.  Схемата за позициониране я пусни да я разгледам, нали това е целта на тая тема. Като споделих идеята си заобръщател  на няколко  човека взеха да ме разобеждават, сигурно ме мислят и за луд. Но като гледам, по клипчетата, колко успяли луди има, се амбицирах и почнах.       
« Последна редакция: 18.07.2013, 11:28:04 от jopeto »

pach

• Гост
« Отговор #6 -: 19.07.2013, 16:02:16 »
Общо взето схемата е разработена още през далечната 1970г.
Сега може да претърпи доста реконструкции и модернизации.
Ето анимация за начина на работа:

Начин на действие.
1. Превключваме чрез галетата за съседен коловоз. Това задейства електромагнита, той вади котвата от жлеба и включва контакт във веригата на електромотора.
2. Включваме електромотора в посоката към коловоза и той почва да върти шайбата.
3. Докато се върти шайбата, пластината по оста към коловоза, контактува достатъчно време за да излезе котвата от жлеба, след което и да се отпусне, вече опира в шайбата и се търка докато влезне в следващия жлеб.
4.Въртенето продължава, като освен редуктора е хубаво да има и ремъчна предавка, заради динамиката. ПРи спиране и потегляне има известен "ластичен" ефект който предпазва механиката от грешки.
5. При въртенето на шайбата, котвата влиза в следващия жлеб с което разкачва контакта от веригата на електромотора и той се изключва.
6. Следва изключване на ключа за електромотора ако сме на този коловоз, но ако искаме да продължим към следващ,
може да не го изключваме, а избираме следващия коловоз с галетния превключвател и всичко се повтаря - сработва котвата и включва двигателя, завъртането продължава в същата посока.

На анимацията съм показал след един коловоз, обръщане на посоката и връщане обратно.

Възможностите за модернизация са много. Тази система е стара и чисто механична, но гарантира идеално точно (въпрос на точна механична изработка) позициониране на даден коловоз (последователно се отива до него) без излишна работа на електромагнита и електромоторчето. Позиционирането е на какъвто ъгъл си го направите - жлебовете са определящи ъгъла на завъртане от един до съседен коловоз. При желание дори може да се направят индивидуални и различни ъгли. Например 1 коровоз е на 0 гр.---> 2 коловоз е на 7,5 гр.---> 3 коловоз е на 12 гр.---> 4 коловоз е на 15 гр......и т.н. Или пък всички са на 10 градуса! Въпрос на изработка и съответно отдолу електрошайбите по които се плъзгат пластините за електроконтактите, трябва да бъдат съобразени с фактическото положение.
Чрез галетния превключвател, едновременно с "отиването" до съседен коловоз, се включва и захранването към релсите,
които ще се яват на изхода от платформата. Всички други се изключени, но може да им се направи и допълнително включване от друг ключ.

Докато самите релси на обръщателя преминавата през следния колектор (подобно на постояннотоков електромотор и четките му):

Така с обръщането на платформата се обръщат автоматично полюсите на нея.
Тук впрочем жака същата работа на мястото на колектора, може да свърши. ;)

За съжаление галетните многоетажни ключове, в масово производство са с по 11-позиции, като 12-та е за общ извод.

Има галетни превключватели и на 23+1 позиции но трудно се намират вече. Удобното е че се въртят в кръг като дават и визуална представа къде "отива"-ме с обръщателя на табло управление за него.

Ключ със средна неутрална позиция за определяне посоката на завъртане:

В заключение, ще допълня, че в съвременно изпълнение, особено ако предстои цифровизация, може да се сменят датчиците (жлебовете) с  шайба на отвори която действа на фотооко, а то от своя страна сработва реле или направо чиста електроника. Двигателя също може да се смени със стъпков - тогава обратната му връзка, може да се използва за точно позициониране, вместо жлебовете или фотоокото. Въобще вариантите са колкото и моделистите!
 ;D ;D ;D
« Последна редакция: 19.07.2013, 16:08:49 от pach »

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #7 -: 23.07.2013, 10:52:19 »
В общи линии представата ми за  позиицониране е доста сходна с тази, само че, ямата на обръщателя ще играе ролята на диска. Вече съм боядисал и състарил основата. Сега трябва да се захвана с изработването на колелцата и захващането им към платформата. Всичко, като стане факт, ще  помисля  и за обръщането на тока върху самата платформа.   Снимки скоро!

pach

• Гост
« Отговор #8 -: 23.07.2013, 17:08:19 »
Диска принципно е малък и е под ямата, като част от редуктора за двигателя.
Просто на чертежа така е по ясно, което често зъблуждава че това е диска на самия обръщател.
Успех и очакваме продължението!

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #9 -: 20.10.2013, 22:29:07 »
За съжаление миналите месеци нямах много време за обръщателя, но тази седмица му отделих.След серия от опити редуктроа вече е готов, беше достигнат задоволителен резултат на предавателното число. След малки перипети, зъбните колела бяха набавени.  Редуктора е сглобен и мониран на обръщателя. Намерих подходящо моторче от принтер, което се върти с прилично ниски обороти и е достатъчно мощно за целта. Шасито на платфармота е монтирано към ямата. След решаването на един фондаментален проблем със закрепването на релса към ямата, вече мога да заявя гордо: И ВСЕ ПАК ТОЙ СЕ ВЪРТИ!!!   :) :) :)  Всичко работи, даже и в двете посоки! Като нежелан ефект мога да спомена единствено, че шумът от редуктора резонира през ямата. Тоест действа, като "високоговорител". Но имам идея как този ефект  да бъде намален. Следващи стъпки по обръщателя ще са изработката на механиката за позициониране. Също така изработката на платформата с релса, която ще се монтира директно върху шасито. Съжалявам, че не мога да ви пусна клипче, но скоро ще бъде представено и такова.     
« Последна редакция: 21.10.2013, 10:13:56 от jopeto »

Жоро

• Член
  • Пълноправен потребител
  • *
  • Публикации: 161
  • София DR III-IV HO,TT
    • Хоби свят
« Отговор #10 -: 20.10.2013, 23:52:05 »
Евала Жорка!
Пробвай с кече да намалиш шума ;)

pach

• Гост
« Отговор #11 -: 21.10.2013, 10:44:37 »
Цялата механика я сложи на дистанционни гумени тампони,
Всеки с по два винта, но не трябва да има връзка между винтовете (един не става)
за да има положителен ефект. Единия винт държи механиката към гумения тампон, а другия винт държи този тампон към основата. Само така шумът ще изчезне. Но ако не ползваш пластмасови зъбни колела в редуктора, а метални, те сами издават допълнителен шум, тогава трябва да увиеш всичко с кече както казва Жоро. Впрочем въпросния шум от редуктора
винаги ме е дразнил и на скъпите фабрични обръщатели!
Успех!

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #12 -: 21.10.2013, 13:26:25 »
Не шуми толкова редуктора, колкото отражението на звъкът. Самата яма действа,като хорна и засилва трептенията.  Няма да използвам  кече, ще използвам, ще е нещо което да поглъща вибрацията на материала, дебела гума или корк.  Така няма пластмасата да вибрира толкова.   

Жоро

• Член
  • Пълноправен потребител
  • *
  • Публикации: 161
  • София DR III-IV HO,TT
    • Хоби свят
« Отговор #14 -: 23.11.2013, 20:40:25 »
Жорка, много добре движи!
На колко градуса ще го правиш?