Автор Тема: Обръщател  (Прочетена 31269 пъти)

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
  • Публикации: 56
Re: Обръщател
« Отговор #15 -: 25.11.2013, 09:32:20 »
За сега е разграфен на 15 градуса, но мисля и по варианта за 7,5 градуса. Така ще мога да събера повече локомотиви, но при 7,5 градуса се явява и  един недосатък. Депото трябва да се измести на по-голямо разтояние от обръщатела, а предвиденото мястото е ограничено. Сега следва монтаж на  системата за позициониранеи захранване на коловозчетата , която съм измислил, също  и монтаж на шаси, на което ще се държи съмият обръщател към плота, така че, да може да се нивелира. След това ще монтирам всичко на един пробен шперплат и чак тогава ще преценя, дали ще имам достатъчно место, колко мога да отдалеча депото и на какво друго, би ми пречило. Иска ми се, да мога и да си сложа всички съоръжения, без да изглежда претъпкано.
« Последна редакция: 25.11.2013, 17:13:27 от jopeto »

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #16 -: 28.01.2014, 16:21:22 »
Работата по обръщатела напредва. В момента съм завършил системата за позициониране, която ще е и едновременно избирач за захранване на коловозите. Всичко работи перфектно. Следва системата за захранване на платформата за която концепцията е изяснена и тези дни ще бъде монтирана.  В общи линии остава само да намеря релета за обръщане на тока, които временно ще са заместени с едно цк ключе. Накрая следва художественото уформление, парапети, будка  и други дребни детайлчета, които ще са състарени. Скоро очаквайте клипче или снимки!   

schatsi

• Член
  • Пълноправен потребител
  • *
  • Публикации: 247
« Отговор #17 -: 30.01.2014, 23:33:35 »
...чакаме снимки..

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #18 -: 17.02.2014, 17:31:05 »
Системата за позициониране претърпя грандиозно развитие . Може да се каже, че отиде на по-високо ниво от прегладаните купешки вариянти. Системата може да се надгражда  и да  се полза в зависимост от нуждите на макета:  1. Ако депото прост вариант с  един вход,  ще се обслужва  само с едно реле-избирач.   2. Депо с два и повече входа, също така и платформата да служи за разклонение към действащи други коловози. Възможност за маневра от коловз към коловоз в  самоо депо.  Този вариянт се оказва, че затруднява всички купешки обръщатели и е нужно за купуването на периферн хардуер и задължава ползването на обръщателя единствено в режим DCC , аналоговото адекватно комадване във вариант 2 се оказва, почти непосилна задача за тях. Но, както може да  се досещате не и за разработената от мен система. При вариант 2 се използат два реле-избирача, което прави системата, еднакво адекватна ,както за аналагово ползване, така и за DCC. Следващото предимство е командването на обръщателя през мултимауса, както и шанса  да има светлинен указател директно обвързан с функционирането на избирача и б;окиране на движението на локомотив върху платформата, когато се върти.       

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #19 -: 19.03.2014, 15:01:36 »
Ето клипче на система за позициониране в порст вариант,  който, може да обслужва и захранва, само по един коловоз. С две релета ще обслужва два срещуположни за аналогово управление, което принципно е възможно единствено с  DCC и периферна електроника.   https://www.youtube.com/watch?v=B2ePmoCM5l4

jopeto

• Потребител
  • Младши потребител
  • *
« Отговор #20 -: 21.09.2016, 16:24:12 »
Другата, не помалко интересна част по създаването на обръщател е дупченето на плота и разполагането на депото. Задачата изобщо не е толкова проста. Както се досещате съм се подкрепил с доста информаци по въпроса от нета и съм синтезирал и комбинирал, най-интересните варианти. Абстрахирал съм се от различните мащаби и производители, за да  открия най-интересни решения. Относно, монтажа този линк, дава най-добра представа, какво да се прави и съвпада на 100% с визията ми по въпроса.  https://www.walthers.com/page/Turntable%20and%20Roundhouse%20Rev.pdf
Следващата стъпка, както се досещате е изработката на депото, понеже в ТТ го произвежда, единствено Аухаген и сградата, може да се види на всички макети в ТТ, което ми се струва, някък си банално. Та понеже и цената, само за 3 клетки е болезнена, по оригинално и достъпно ще е да се изработи депото, според моето си виждания, пространство и нужди.
« Последна редакция: 21.09.2016, 21:50:43 от jopeto »